Tradiția ceaiului în China

Scris de 

China este ţara de origine a ceaiului, iar tradiţiile legate de acesta, de modul său de preparare și de servire sunt numeroase, fiind influențate de oameni și de modul de evoluţie al acestora.

Una dintre cele mai vechi modalităţi de preparare a ceaiului era opărire frunzelor de ceai într-un vas cu apă fiartă, lichidul obţinut fiind turnat în vase mici şi sorbit încet.

Deosebire dintre ceremonia ceaiului din Japonia şi cea din China este aceea că în China se pune accent pe prepararea unui ceai deosebit, iar în Japonia pe crearea unei ambianţe speciale. Etapele ceremoniei însă nu diferă de la tradiţia chineză la cea japoneză, fiind anume stabilite pentru a evidenţia proprietăţile ceaiului: se aşează setul de ceai, se curăţă, se fierbe apa, frunzele se pun pe rând în ceşti, apoi se toarnă apa, se amestecă şi se serveşte.

Această ceremonie reprezintă pentru chinezi purificarea spirituală, revigorarea trupului şi înfrumuseţarea vieţii, cei tineri servind ceaiul celor  mai învârstă în semn de recunoştinţă şi respect.

Atât la chinezi cât şi la japonezi este întâlnit obiceiul ca oaspeţii să complimenteze gazda, arătându-şi în mod evident recunoştinţa prin cuvinte alese. Pentru sublinierea acestui lucru în China se mai obişnuiește, ca invitaţii să ciocnească în masă, semn şi al faptului că ritualul decurge cum se cuvine.

Toate etapele acestei ceremonii sunt mult mai simple la chinezi faţă de japonezi, fiind totodată un ritual care stimulează creativitatea, fiind ocazia propice pentru compunerea de poeme, pentru pictură sau dans.

Pentru chinezi ceaiul reprezintă eliberarea spiritului şi uniunea cu natura. Experţii chinezi în arta ceaiului promovează metode de culegere şi păstrare a frunzelor de ceai.

În trecut, pentru păstrarea proprietăţilor frunzelor se recomanda culegerea acesora cu unghiile pentru ca temperatura degajată de corp să nu le afecteze proprietăţile, iar calitatea ceaiului era dată de forma mugurilor, cu cât erau mai firavi cu atât ceaiul era de o calitate superioară.

Alege şi tu ceaiul perfect pentru tine din gama AdNatura şi eliberează-ţi creativitatea, petrece puţin timp în compania ta şi a lucrurilor care îţi plac.

Mai multe din această categorie: « Tradiția ceaiului în Japonia