Tuse

Scris de 

Sezonul rece ne întâmpină de cele mai multe ori cu simptome de răceală şi gripă printre care foarte frecventă este tusea.

Tusea poate fi seacă, produsă de iritația căilor respiratorii sau expectorantă care constă în eliminarea unor secreții din plămâni.

În tratarea eficientă a tusei se recomandă ceaiul de busuioc sau de ghimbir, de trei ori pe zi înainte de mesele principale sau o cană de lapte cald îndulcit cu miere, la care se adaugă o lingură de sirop de ceapă sau praz, care se consumă dimineața și seara. Chiar și o linguriță de miere cu puțin piper alb te poate ajuta să potolești tusea.

Pentru tusea expectorantă se recomandă siropul de praz: se fierbe 150 gr de praz într-un litru de apă, timp de 30 de minute, după care se adaugă 150 gr de miere și se administrează 2-4 linguri pe zi; sau siropul de hrean: o rădăcină tăiată felii, se așează în straturi și între ele se presară zahăr. Se lasă la macerat 3 ore, iar din lichidul obținut în urma macerării se consumă tot 2-4 linguri pe zi.

Este foarte cunoscut efectul benefic al consumului de ceapă, ei bine, în acest caz, poți lua o ceapă, zdrobește-o cu tot cu coajă, pune-o la fiert într-o oală cu 300 ml de apă și mai adaugă și câțiva sâmburi de nucă, după ce se răcește, îndulcește cu miere de albine și consumă siropul de-a lungul zilei.

La fel de eficientă poate fi o limonadă caldă îndulcită cu miere, fiind o sursă foarte bună de vitamina C.

Pe cale externă, poți acționa împotriva tusei cu inhalații cu uleiuri esențiale de pin, eucalipt, cimbru, mentă sau oregano. Într-un vas cu apă fierbintă adaugă câteva picaturi dintr-unul din aceste uleiuri esențiale, acoperă-ți capul cu un prosop și inhalează aburii de la o distanță de 20 de centimetri de vas.

Așadar, aliază-te cu natura și cu produsele naturiste puse la îndemâna ta de AdNatura și combate răceala și tusea.

 

Articole înrudite

Mai multe din această categorie: « Gastrită